Olympiade 2018: eindreflectie

De laatste ronde werd vrijdaga afgewerkt. De mannen sleepten nog een gelijkspel uit de brand tegen Brazilië. Niet evident tegen deze sterke tegenstanders, want zoals Stefan B. als Daniel moesten vol voor de winst gaan als ze hun norm wilden binnenhalen. Stefan verloor en Daniel moest uiteindelijk toch berusten in remise, dus de normen zullen voor de volgende keer zijn, maar door dit gelijkspel eindigt de Belgische ploeg z’n al mooie tornooi wel in schoonheid. Daarvoor hieronder meer.

Mannen ronde 11

De vrouwen moesten de duimen leggen tegen Bolivië. Wiebke won haar partij snel en mooi, maar Hanne verslikte zich ongelukkig in haar voorbereiding en Daria verloor ook vrij snel, waardoor Astrid gedwongen werd om voor de winst te gaan, wilde de ploeg nog punten pakken. Haar stelling was ondertussen echter al zodanig dat willen winnen onbezonnen zou zijn, en tegen een speelster van dergelijk niveau gegarandeerd verlies zou betekenen. Ze kreeg van de kapitein dan ook toestemming om remise voor te stellen, wat ze dan ook gretig deed.

vrouwen ronde 11

Aan het einde van een tornooi blikken we even terug op de prestaties van de Belgische ploegen en spelers en op de tornooiwinnaars.

We beginnen met de damesploeg.

Hanne (4,5/9)

Hanne begon matig aan haar tornooi, met enkele kemels, maar die beïnvloedden gelukkig haar prestaties niet (verliezen van een 2438 is geen ramp, en de manier waarop is dan maar een detail). Gelukkig kwam ze steeds meer in het tornooi. Halverwege het tornooi werd ze dan wel ziek, waardoor ze een extra rustdag moest nemen, maar voor de rest leken haar prestaties hier niet onder te lijden. Ze won wat ze moest winnen, verloor wat ze mocht verliezen, en dankzij een solide remise tegen de Turkse IM Atalik (2447) mocht ze al bijna terugblikken op een mooi tornooi. Tot ze in de laatste ronde stomweg een verliezende variant voorbereidde. Op die manier eindigt Hanne haar tornooi toch nog in mineur, maar al bij al blijft ze een erg betrouwbare steunpilaar voor de damesploeg.

Daria (3/9)

Door een stevige elosprong in augustus mocht Daria deze Olympiade op het tweede bord aantreden. Een mooie kans als je in vorm bent, maar dit tornooi wilde het voor Daria niet echt lukken. Na een eenvoudige winst in de eerste ronde, verloor ze van kleppers, maar ook tegen elogelijken kon ze geen potten breken. Het tweede puntje kwam net op tijd om de motivitie te behouden tot het einde, en in ronde negen scoorde ze nog een derde keer.

Wiebke (3/9)

Ook voor Wiebke wilde het dit tornooi niet echt lukken. Lange tijd gingen haar scores gelijk op met die van Daria. Waar Wiebke op internationale uitzendingen meestal wel eens een stunt laat optekenen, bleef die stunt deze Olympiade uit. Ze bleef echter de moed erin houden, en ze sloot haar Olympiade op een positieve manier af toen ze in de laatste ronde een evenwaardige tegenstandster van het bord speelde.

Astrid (4,5/9)

Astrid schoot het snelst uit de startblokken, al moest ze hier en daar wel wat geluk afdwingen om haar punten te behalen. Dat ze meer met zwart moest spelen dan met wit, leek aanvankelijk geen onoverkomelijk probleem, want de punten bleven vlot komen. Toch nam haar scorend vermogen naar het einde toe wat gas terug. Dat ze zeven van de negen partijen zwart had, werkte ook niet erg bevorderlijk. Uiteindelijk eindigt Astrid met 4,5/9 en sprokkelt ze als enige van de ploeg toch nog enkele elopuntjes.

Annelies (3/8)

Annelies begon heel regelmatig aan haar eerste Olympiade. In ronde 5 toonde ze haar kunnen met een winst tegen de sterkere Mexicaanse WIM Alejandra Guerrero Rodriguez. De laatste rondes lukte het echter niet meer om deze stoot te herhalen.

De Red Unicorns (5/11)

Met enkele speelsters in mindere vorm was het voor de Red Unicorns moeilijk om dit tornooi potten te breken. Met een soort van jojo-effect werden ze heen en weer gekatapulteerd tussen heel erg sterke ploegen (Azerbeijdzjan, Turkije, Nederland) en zwakke ploegen (Kuweit, Japan). Ze kregen ook verschillende ploegen tegen die voor een tactische bordopstelling hadden gekozen, waardoor de matches ondanks een algemeen eloverschil toch erg spannend waren (Jordanië, Guatemala). Hun beste prestatie was de ploegwinst tegen het sterkere Mexico, maar de ronde erna gaven ze hun voordeel helaas uit handen tegen het minder sterke Jordanië. Met een winst in de laatste ronden hadden de Unicorns kunnen terugblikken op een ploegresultaat in de lijn van hun startranking, maar de loting zat niet mee en de dames geraakten niet verder dan een 1,5-2,5 verlies. Ze eindigden dus aan de teleurstellende kant van de katapult op een 98e plaats.

De mannenploeg dan:

François (4,5/9)

François speelde op het eerste bord, en kreeg hier maar liefst 6 grootmeester (op 9 partijen) voorgeschoteld. Zijn prestaties leek aanvankelijk bescheiden in het licht van zijn uitblinkende ploeggenoten op bord 3 en 4, maar met een mooie winstpartij tegen GM Borisek (2578) in ronde 8 en een vlotte professionele remise tegen GM Leitao (2620) in de laatste ronde klokt François af op een erg mooie score van 4,5/9.

Stefan Docx (4,5/9)

Stefan D. speelde een vrij gelijkmatig tornooi, waarbij hij op twee ronden na logische resultaten scoorde. Zijn remise tegen een minder sterke Angolese IM zorgde voor een wrange nasmaak, maar zijn winst in de laatste ronde tegen een Braziliaanse GM smaakte dan weer een pak zoeter. Verder blonk Docx uit door zijn hulpvaardigheid t.o.v. de damesploeg (hij hielp Astrid meerdere malen met haar voorbereiding en analyseerde ’s avonds met plezier de partijen van de Red Unicorns) en zijn teamspirit en samenhorigheidsgevoel.

Stefan Beukema (5/9)

Stefan B. begon voorzichtig aan zijn Olympiade: ook hij verslikte zich met een remise tegen een zwakkere Angolees. Daarna presteerde hij echter op topniveau, met 3/3 tegen achtereenvolgens een IM en twee GM’s. De GM-norm kwam in zicht, maar de sterke tegenstanders bleven komen. Winst in de voorlaatste ronde hield zijn kansen gaaf, maar daarvoor moest hij wel zijn laatste ronde winnen tegen een sterke Braziliaanse GM. Dit lukte Stefan niet, maar ondanks dit teleurstellende einde kan Stefan terugblikken op een prachtig tornooi met 5/9.

Daniel (6/10)

Daniel wist pas een grote week voor de Olympiade dat hij mocht meedoen. Hij stond als eerste reserve op de lijst, en door afzegging van Matthias De Wachter mocht hij zich plots opmaken voor een trip naar Georgië. Als 12-jarige begon hij aan dit imposante tornooi, zonder begeleiding van zijn ouders, maar wel omringd door een enthousiaste delegatie. Met een mooie remise tegen de Engelse GM Nicholas Pert (2549) toonde Daniel dat we zijn deelname niet zouden betreuren, maar op zijn 13e verjaardag werd het al helemaal duidelijk dat Daniel dit tornooi tot prachtige dingen in staat was. Hij won van een Cubaanse GM van 2527. En in de laatste ronde deed hij er nog een schepje bovenop toen hij ook een Braziliaanse GM van 2543 op remise hield. Aan dit laatste gelijkspel hangt wel een wrange nasmaak, want het kost Daniel zijn eerste IM-norm. Als we echter zien hoe vlot de jongen intuïtie en kennis combineert, dan voorspellen we dat die eerste norm niet lang meer op zich zal laten wachten.

Mher (3,5/7)

De elohoogste van het gezelschap, Mher, had zijn plaats op het eerste bord vrijwillig opgegeven voor een rol als reservespeler. Is het het gebrek aan speelritme of sukkelt de kersverse GM met een motivatiecrisis? In elk geval, dit was niet het tornooi van Mher. Wedstrijd na wedstrijd leed ons vijfde bord aan tijdnood, en hij sprokkelde moeizaam de puntjes bijeen. We hopen dat Mher zijn goede vorm snel terugvindt!

De Black Knights

Met enkele jeugdige spelers in vorm had de mannenploeg alles in huis om een mooie teamprestatie neer te zetten. In het begin leden de mannen wat onder de jojobeweging die eigen is aan een tornooi van dergelijke omvang, waardoor ze lang in de tweede zaal bleven steken. Toen ze eindelijk in zaal 1 terecht kwamen, lieten ze zich hier niet meer wegjagen: ze wonnen indrukwekkend tegen het sterkere Cuba. In ronde 10 vielen ze toch even terug naar zaal 2, maar ze reageerden hierop met een ostentatieve 4-0 overwinning, om hun tornooi opnieuw in de topzaal te beëindigen met een stevig gelijkspel tegen de sterke Brazilianen. Hoewel er de laatste ronden meer ingezet werd op de mogelijke normen voor Stefan en Daniel dan op het ploegresultaat, eindigt de ploeg toch nog op de 71e plaats.

De Olympiade en haar winnaars

Dat de Belgen niet naar Georgië trokken om met goud terug te keren, wisten we al voor aanvang van het tornooi. Voor sommige ploegen was het echter van in het begin strijden voor die eerste plaats. De USA, Rusland en China bij de mannen, en Rusland, Oekraïne en China bij de vrouwen waren de grootste kanshebbers op de titel.

En inderdaad, na een spannende strijd die zowel in de open reeks als in de damesreeks tot diep in de laatste ronde onbeslist bleef, vinden we de volgende ploegen terug op het podium:

Open reeks: 1) China 2) USA 3) Rusland

Damesreeks: 1) China 2) Oekraïne 3) Georgië

IMG_20181005_225849145
De Chinezen gaan met het goud naar huis.

China komt dus als grote winnaar uit de bus. De damesploeg moest het nochtans zonder ’s werelds nummer 1 Hou Yifan stellen en de mannenploeg moest het met een ploeg voor natives opnemen tegen het huurlingenleger van de USA. Proficiat aan de Chinezen!

We sluiten deze verslaggeving af met een liedje dat de zaal stil kreeg op de slotceremonie – Oh Capablanca van Juga. Bedankt voor de interesse, voor het volgen en voor het mentaal steunen van onze beide nationale teams!

Advertenties

4 gedachten over “Olympiade 2018: eindreflectie

Voeg uw reactie toe

  1. Bedankt Sarah voor het goede werk! We hebben ongeduldig je blog vanuit België gevolgd! Bedankt aan iedereen voor de liefdevolle zorg die Daniel in Batumi heeft ervaren!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: