Ronde 9: woelige partijen, logische uitslagen

In ronde 9 kregen we logische uitslagen voor zowel de mannen- als de vrouwenploeg.

Toch zag het er voor de vrouwen even helemaal niet goed uit.

Annelies offerde in de opening een stuk om de dame van de tegenstandster in te sluiten. Helaas klopten haar berekeningen niet en moest ze met een stuk minder verder. De Japanse wikkelde af naar een eindspel, snoepte Annelies onderweg nog enkele pionnen af en won de partij.

Ondertussen waren ook Astrid en Daria een beetje verweesd uit de opening gekomen. Daria stond een kwaliteit voor, maar had daar 3 pionnen voor moeten geven, en Astrid moest het na een ingewikkeld tactiekje met offers en tegenoffers, stellen met een toren tegen een loper, een paard en een pion. Hanne stond nog wel gelijk.

Astrid ronde 9
Wit creëert chaos.

Maar toen kwam het eloverschil toch naar boven: Daria profiteerde van enkele misstapjes van haar tegenstandster en won één voor één de pionnen terug dankzij mooi samenspel van haar toren en een matdreiging op de zevende rij. Met een kwaliteit voorsprong slaagde ze er uiteindelijk in om de bovenhand te krijgen en haar pionnen vlot naar de overkant te begeleiden.

DSC04515
Daria bijt gedreven terug. Zij en Hanne winnen beiden hun partij. (c) Wojciech Zawadzki

Ook bij Astrid keerden de kansen: zij kon de loper van de tegenstandster slaan, waardoor de partij meteen een andere smaak kreeg: zoet in plaats van bitter. Astrid stond iets beter, en ging uiteindelijk met een pion meer het toreneindspel in. De tegenstandster verdedigde dit echter goed, en hoewel beide speelsters liever de partij hadden gewonnen, moesten ze uiteindelijk in remise berusten.

Goed nieuws voor België wel, want Hanne had gedaan wat ze zo goed kan: geleidelijk aan het voordeel naar zich toe trekken, om uiteindelijk met een mooie slotzet de partij op haar naam te schrijven.

Screenshot_20181003-192551
Vind je de krachtzet waarmee Hanne haar tegenstandster in één klop tot opgave dwingt?

1,5-2,5, alweer een zuinige winst voor het vrouwenteam. Dankzij deze winst mogen we ons klaarmaken voor een echte derby vandaag, want de Nederlandse dames staan ons op te wachten.

Dat geeft ons de gelegenheid om nog eens uit te weiden over de training die de dames gekregen hebben enkele weken voor het tornooi. Geïnspireerd door het Nederlandse damesteam, dat al enkele jaren een trainingsdag organiseert ter voorbereiding op de Olympiade en het Europees landenkampioenschap, doet het Belgische damesteam sinds vorig jaar hetzelfde. Dit met de steun van de YWCA, een verening die opkomt voor de rechten van vrouwen.

YWCA
Dankzij de steun van de YWCA konden de dames genieten van een training als voorbereiding op hun Olympiade.

Dit jaar kregen de Belgische dames anderhalf uur uitleg van Hugo Stuer over hoe ze zich ook fysiek kunnen wapenen tijdens een schaakpartij. Tips in verband met voeding en energieverdeling worden dit tornooi door de vrouwen gretig toegepast. Één voorbeeld: je kan hier gratis frisdrank krijgen in de speelzaal. Je ziet dan ook vele ploegen van in het begin flesjes cola of limonade uitdelen aan al hun spelers, terwijl de Red Unicorns steeds gewapend met water (of thee) de ronde ingaan. Suikerhoudende dranken zorgen namelijk voor een instant energieboost, maar daarna krijg je gegarandeerd last van een suikerdip. De Belgen houden die suikerdranken dan ook als wapen achter de hand voor op het einde van de partij. Misschien is dit wel het geheim voor de magische terugkeer van Astrid en Daria in hun partij van gisteren? Voor meer voorbeelden raden we je aan om zelf contact op te nemen met Hugo en/of zijn training te volgen.

Daarna kregen de dames nog verschillende uren training van Mher. Ze waren achteraf allen enthousiast over de training, dit is zeker voor herhaling vatbaar!

vrouwen ronde 9

Bij de mannen beloofde het een moeilijke strijd te worden tegen Denemarken, maar gezien de vorm van (vooral) onze jongere spelers, mochten we toch geloven in een positieve afloop.

François en Daniel, die dit tornooi al bewezen hebben dat ze geen schrik hoeven te hebben van sterkere tegenstanders, verloren echter vrij snel hun partij. Ook Mher, voor wie het deze Olympiade simpelweg niet wil lukken, moest zich gewonnen geven. Het enige lichtpuntje was de mooie remise van Stefan Beukema, die erg stevig blijft spelen dit tornooi.

Stefan Beukema
Stefan Beukema speelt een sterk tornooi. (c) Lana Chess Photography

mannen ronde 9

Vanmiddag zijn onze heren weer favoriet tegen Malaysië, de perfecte kans om de eindsprint mooi in te zetten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: