Ronde 10: een keer 4 en een keer 0, en twee keer hetzelfde eindspel

Voor de Red Unicorns bleken de Nederlandse dames een maat te sterk. Hanne hield het het langst vol, want Peng had lange tijd nodig om haar voordeel in winst om te zetten, maar uiteindelijk moest ook ons eerste bord zich gewonnen geven.

DSC_4948
Niet alleen konden ze een pak meer elo’s in de strijd gooien, het Nederlands damesteam wordt bovendien steevast aangevoerd door hun mascotte.

Morgen spelen de dames tegen Bolivië, het wordt nog een spannende laatste match.

vrouwen ronde 10

De mannen hadden op papier minder sterke tegenstanders. Enkel Stefan Beukema moest tegen iemand van min of meer gelijke sterkte. De Maleysiërs, een jeugdige ploeg met een prachtig uniform, moesten dan ook één voor één de duimen leggen voor onze Knights. Toch ging dit niet zonder slag of stoot, want Daniel vreesde lange tijd dat hij in remise zou moeten berusten, en Stefan B., die nochtans snel de overhand had genomen, moest ook 80 zetten strijden voor hij met de winst kon gaan lopen. Dat zorgde voor een mooi tafereel, want op een bepaald moment waren enkel Daniel en Stefan nog bezig, en beiden speelden ze een eindspel met K+T+L tegen K+T. De Belgen hadden allebei de partij van de loper. Een beetje een vreemde situatie, want dit eindspel komt niet vaak voor, en dan nog op 2 borden naast elkaar. De tegenstander van Stefan wist hoe hij hiertegen moest verdedigen, maar die van Daniel niet. Door de tijdnood kwam het niet in zijn hoofd op om af te kijken van het bord naast hem, gelukkig, waardoor Daniel dit eindspel snel won. Ook Stefan won uiteindelijk, maar door de stuggere verdediging had hij net iets meer tijd nodig.

eindspel
Daniel en Stefan winnen broederlijk naast elkaar hetzelfde eindspel.

Dankzij hun winst kunnen beide youngsters morgen nog spelen voor een norm. Maar het wordt niet gemakkelijk, want met de Brazilianen krijgen de Belgische mannen opnieuw enkele kleppers tegen.

mannen ronde 10

Nog even meegeven dat de FIDE sinds gisteren een nieuwe voorzitter heeft: Dvorkovich haalde het in de stemming van Makropoulos, nadat Nigel Short last minute zijn kandidatuur terugtrok en openlijk partij koos voor Dvorkovich. Een reeds lang geplande strategische zet tegen de Griek, of toch een last minute beslissing van de Engelse GM? De deelnemers van de Olympiade kunnen in elk geval stiekem juichen, want voortaan kunnen zij koffie drinken uit een mok met de kop van de FIDE-president op, terwijl ze op hun hoofd een pet dragen met, jaja, de kop van de FIDE-president op:

IMG_20181004_234351035
Het promoset van Dvorkovich

Al zijn we natuurlijk vooral blij met het schaakset dat bij dat promoset hoorde:

IMG_20181004_234432084
Het voelde precies Sinterklaas, het promopakket van Dvorkovich afhalen. Elke deelnemer aan de Olympiade kon het promozakje, met als blikvanger dit compacte schaakset, afhalen in de expohal.

Niet dat we nog geen schaaksets hebben natuurlijk… Maar kan een schaker ooit te veel schaakspellen bezitten?

Advertenties

Een gedachte over “Ronde 10: een keer 4 en een keer 0, en twee keer hetzelfde eindspel

Voeg uw reactie toe

  1. Als de sympathie van de spelers al werd afgekocht met cadeautjes, dan kan je je afvragen welk cadeau de stemgerechtigden dit keer mochten ontvangen op het FIDE congres.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: