Ronde 7: een geslaagde verjaardag en 2 mooie ploegoverwinningen

De Belgische ploegen wonnen vandaag allebei met 2,5-1,5. Straks meer over hun mooie prestaties, maar eerst willen we even de algemene sfeer op een Olympiade schetsen:

Tot nu toe spraken we vooral over de spelers hier in Batumi. Zij zijn het natuurlijk die moeten waarmaken dit tornooi, en de spelers vormen bovendien ook veruit de grootste groep deelnemers aan dit massa-evenement.

Om een schaaktornooi van deze omvang te kunnen laten doorgaan, zijn er echter nog vele andere actoren nodig. Een klein overzicht:

 • Om te beginnen heb je de buschauffeurs. Zij voorzien een shuttledienst vanuit een tiental hotels naar de speelzaal en terug. Dit doen ze dagelijks van 13u tot 21u.
 • Daarnaast heb je de security. Zij bemannen de scanners die je door moet om het complex te betreden, en ze checken ook je badge (en je intenties) als je een speelzaal  in of uit wandelt.
 • De dames (ja, dit zijn hier enkel dames) van het sanitair verrichten ook veel werk: wc’s proper houden, toiletpapier vervangen, vuilbakken leegmaken,… en dit aan de lopende band.
 • Dan zijn er nog de honderden vrijwilligers, wiens rol niet altijd duidelijk is: sommigen trekken foto’s, anderen hebben een security-rol, nog anderen vullen de drank aan (er wordt hier dagelijks over de duizend liter drank gedronken in de speelzaal), anderen moeten gewoon aanwezig zijn (dit zijn de vrijwilligers die je vaak vlak voor de scanners ziet hangen, aan een stopcontact, met hun gsm’s).
 • Er zijn ook dokters & hulpdiensten aanwezig. Deze laatste hebben gelukkig niet veel werk, maar als het moet, dan staan ze er talrijk. Daarvan mochten we zelf getuige zijn toen er een Ijslandse dame gepakt en gezakt uit onze bus viel. Ze had veel pijn en bleef roerloos op de grond liggen. Al gauw kwamen er een tiental EHBO’ers aangesneld met een brancard en een ambulance.
 • Ook erg talrijk aanwezig is de pers. In de eerste plaats de ploeg van Chess24 en ook nationonale filmploegen die zich vooral op de Georgische ploegen storten, maar daarnaast zie je nog vele tientallen andere persmensen van allerlei pluimage, gewapend met grote of kleine camera’s.DSC_4987
 • Ook de FIDE officials zijn hier talrijk aanwezig, mannen met een VIP of VVIP-pas, die aan de congressen deelnemen en op hun vrije momenten acte de présence geven in de speelzaal om hun spelers aan te moedigen en connecties te leggen.
 • Connecties leggen, dat is ook wat vele kapiteins doen. Kapiteins heb je in verschillende vormen: er zijn er die zich laten betalen en elk jaar een andere ploeg aanvoeren. Dit zijn de politiekers onder de kapiteins, of de tactische vernuften die met opstelling goochelen en het team daarmee die paar punten extra opleveren die het verschil kunnen maken. Op de hogere borden heb je echt kapiteins die hierom gekend staan. Een andere soort kapiteins zijn de coaches. Zij zijn sterker dan de spelers en bieden hen de nodige ondersteuning tijdens hun voorbereiding. Ook zij worden goed betaald om hier aanwezig te zijn, en blijven doorheen de jaren niet altijd gebonden aan één en hetzelfde land. Daarnaast heb je de dienaar-kapiteins. Deze kapiteins zie je regelmatig sjouwen met hun armen vol drankflesjes. Zij zorgen dat hun spelers niets te kort komen tijdens het spelen. Als het mogelijk was, zouden ze zelfs voor hun spelers naar het toilet gaan.

  DSC_4950 detail
  De kapitein van de Spaanse vrouwenploeg, met – voor kapiteins kenmerkend – een boek in zijn handen.

De Belgische kapiteins zijn een mengelmoes van functies: Sarah is een dienaar-kapitein, die bestellingen opneemt en ’s morgens naar de winkel gaat. Tijdens de partij volgt ze strikte orders op: als het water op is, vult ze bij (maar enkel als de tegenstander aan zet is), idem met de thee van Astrid. Rond 18u wil Astrid een halve beker koffie, terwijl Wiebke bij beginnende tijdnood (als ze nog 20 minuten heeft) een cola krijgt. Aangezien de tijd in de speelzaal soms enorm traag gaat, en andere keren dan weer heel snel, is het niet altijd eenvoudig om alles goed te timen. Zo besefte Sarah gisteren dat Wiebke maar 11 minuten meer op haar klok had, maar nog steeds geen cola had gekregen. Sarah snelde dus twee speelzalen door om cola te halen, en racete zich daarna een weg terug, ervoor zorgend dat de cola niet te veel dooreen geschud werd. Naast haar dienende functie heeft een kapitein ook de eindverantwoordelijkheid over de ploegopstelling, maar zo lang de ploeg zelf gemakkelijk tot goede keuzes komt qua opstelling, heeft Sarah op dat vlak een gemakkelijke job. Daarnaast combineert ze haar functie als kapitein met de taak van verslaggeefster, wat wegens het verbod op elektronica in de speelzaal, allemaal na de ronde nog moet gebeuren. Ze betreurt zich wat dat zij geen perskaart wist te bemachtigen, zodat ze haar eigen fotomateriaal kon gebruiken en live verlag kon uitbrengen, maar een dergelijke vrijheid kan men natuurlijk niet verlenen aan een kapitein. Dan maar ’s avonds verslagen schrijven, met het risico dat er zich een slaaptekort opbouwt. Gelukkig moet ze niet spelen en dus niet voorbereiden, dus heeft ze in de voormiddag tijd om wat bij te slapen.

Luc combineert zijn rol als kapitein dan weer met deelname aan verschillende commissies. Vaak vertrekt hij reeds voor het ontwaken van de vroegste vogels onder de spelers naar de eerste commissie, dus ook bij hem zie je soms verschijnselen van een slaaptekort. Daarnaast heeft ook hij de kneepjes van het dienaar-kapitein zijn snel opgepikt – ook de mannenploeg komt vanaf nu niets meer te kort op het vlak van voedsel of drank.

 • Last but not least heb je de arbiters. Het krioelt hier werkelijk van de scheidsrechters, want om te beginnen heeft elke match (4 borden) een eigen match arbiter. Daarnaast heb je ook nog arbiters die verantwoordelijk zijn voor anti-cheating. Ook zij worden match arbiters genoemd (waarschijnlijk zodat ze niet door de mand zouden vallen in hun anti-cheating rol. Maar dit lukt niet zo goed, want nadat Daniel enkele ronden geleden gecontroleerd werd, kon een oplettende kapitein al een uur op voorhand voorspellen dat het vandaag de beurt was aan Daria – de anti-cheating arbiters zijn blijkbaar elke ronde dezelfde). De matches worden ingedeeld in zones, en de matcharbiters van zo’n zone worden aangevoerd door een sectie-arbiter. Onze eigen Geert Bailleul, die vorige olympiade als matcharbiter debuteerde, is dit jaar reeds gepromoveerd tot sectie-arbiter. Hij is verantwoordelijk voor de grootste sectie, die van de borden 13 tot 33 bij de mannen. De verantwoordelijkheid van een sectie-arbiter is veel groter dan die van een matcharbiter, en niet zelden trekt Geert lange dagen, want hij moet natuurlijk blijven totdat de allerlaatste partij van zijn sectie afgelopen is. Boven alle andere scheidsrechters staat nog de chief arbiter, en zijn deputy chief arbiter.

  IMG-20180928-WA0000
  Sectie-arbiter Geert Bailleul is een gelukkig man, want hij heeft morgen voor de derde ronde op rij de Black Knights in zijn sectie.

En dan nu terug naar de spelers.

De tegenstanders van de damesploeg, Guatemala, hadden in hun ploegopstelling hetzelfde grapje toegepast dat veel tegenstanders van de Unicorns al gedaan hebben: hun sterkere speelsters op de laagste borden plaatsen. Daardoor blijkt een op papier gemiddeld gezien zwakkere ploeg, plots een reële kans te hebben op 2-2.

DSC03315.jpg
(c) Wojciech Zawadzki

Daria en Wiebke, die tot nu toe een moeilijk tornooi speelden, zorgen voor een mentale opkikker door beiden relatief snel hun partij te winnen. Annelies staat ondertussen in een stelling waar ze zelf niet zo gelukkig mee is, en die veel gemakkelijker speelt voor wit dan voor zwart. Uiteindelijk verliest Annelies, zonder dat het concreet duidelijk is waar ze in de fout gegaan is. De analyse met Daniel en de Stefans ’s avonds brengt enigszins verlichting: enkele kleine foutjes beslisten over haar lot vandaag. Astrid heeft ondertussen een kwaliteit cadeau gekregen van haar tegenstandster, wat genoeg voordeel moet opleveren voor de winst. Astrid beslist echter wijselijk om niets te forceren als het niet heel duidelijk winnend is, omdat een remise al ploegwinst betekent. Eerst weigert ze nog het remisevoorstel van haar tegenstandster, maar ruim een uur later beseft ze dat ze toch geen risico’s wil nemen en aanvaardt ze zetherhaling. 2,5-1,5, een verlossende overwinning die de Red Unicorns weer naar speelzaal 1 brengt. Morgen spelen ze tegen het erg sterke Turkijke.

Vrouwen ronde 7

De Black Knights stonden voor een heel moeilijke opdracht tegen het veel sterkere Cuba. Wanneer Mher als eerste verliest, ziet het er ook op de andere borden niet zo goed uit. Maar dan keert het lot van de Belgen: Daniel, die, toen hij hoorde dat het vandaag zijn verjaardag was, mopperde dat hij op zijn verjaardag niet mocht verliezen, maar dat hij met zwart tegen iemand met 300 elo meer speelde, gaf zichzelf een prachtig verjaardagsgeschenk door de grootmeester te verslaan. Stefan Beukema besefte dat je niet jarig hoeft te zijn om jezelf zoiets te gunnen, en deed hetzelfde.

img_20181001_210929329.jpg
Daniel viert zijn 13e verjaardag met winst tegen een Cubaanse GM.

 

Het gelijkspel was al zeker binnen, gelukkig, want voor François zag het er minder goed uit. De enige Waal van het gezelschap verdedigde echter taai een eindspel met koning en toren tegen koning, toren en paard, en hield vol tot hij via de 50-zettenregel de remise kon claimen en de ploegwinst binnenhaalde. Proficiat aan de mannen met deze prachtige stunt!

DSC01980.JPG
(c) Susan Polgar

mannen ronde 7

Morgen nemen de Belgische mannen het op tegen Slovenië, een nieuwe kans om te stunten.

 

Advertenties

3 gedachten over “Ronde 7: een geslaagde verjaardag en 2 mooie ploegoverwinningen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: