Ronde 6: vreugde bij de mannenploeg, domper voor de vrouwen

Vandaag viel de ronde samen met de eerste ronde in de nationale interclub, dus wellicht hebben weinig Belgen de partijen live kunnen volgen. Daarom doen we ons best voor een meer uitgebreid schaaktechnisch verslag, met bij elke partij een kenmerkende stelling.

De mannen speelden tegen het sterkere Letland. Met een eloverschil van gemiddeld ruim 100 punten per bord, geen sinecure.

François kreeg de zwaarste paring, maar hield de stelling met zwart lange tijd in evenwicht. Pas op zet 33 onderschat hij wits koningsaanval. Hij slaat nietsvermoedend de g-pion en maakt daardoor ruimte voor wits zwaar geschut: beide torens en de dame richten zich nu gauw op de koning. Enkele zetten later is het uit:

6 François
Hier volgt nog 35…Dxa3 36. Dh4 en zwart geeft op.

Ook Stefan Docx had lange tijd goede kansen, maar hij zocht iets te hard naar de winst en liet zwart zo een licht voordeel opbouwen. Toen sloeg plots de schaakblindheid toe. Zoek zelf maar de winnende voortzetting voor zwart in de volgende stelling:

6 Docx

“Ik zie echt niks,” was de commentaar van Docx. Een moeilijke dag voor de Borgerhoutenaar, die tijdens het avondmaal dan ook nog meermaals doorgestoken kreeg dat zijn ploeg in de interclub van het Temse van de zusjes Barbier verloren had.

Dan verging het de andere Stefan, Beukema, een stuk beter vandaag. Hij had het met zwart nochtans de eerste 40 zetten niet echt onder de markt tegen grootmeester Toms Kantans, tot Stefan ging beuken met een verpletterend stukoffer op zet 44. De resulterende vrijpion en actief stukkenspel dwingen de grootmeester 14 zetten later tot opgave.

6 Beukema.jpg
Met 44…Lxg4 zet Stefan het spel naar zijn hand.

De stunt van Beukema was de overwinning waar de Belgen op moesten hopen om gelijk te kunnen spelen tegen de Letten. De ploeg rekende nu dus op Mher, die als enige van de ploeg de op papier sterkere speler van de partij was. De kersverse grootmeester, die vorige maand nog Belgisch Kampioen werd zonder één keer in tijdnood te komen, lijkt tijdens dit tornooi echter een abonnement op de tijdnood te hebben genomen. Een premium abonnement dan nog, want als Mher in tijdnood gaat, doet hij het goed. Ook deze partij speelde hij meerdere zetten met slechts 1 of 2 minuten op de klok. Eerst voor de 40 zetten, maar ook daarna kon je zijn tijd weer naar het minimum zien slinken.

Deze tijdnood zorgde voor een erg spannende finale van de zesde ronde. Beide spelers hadden amper nog tijd op hun klok, toen Mher, die nochtans de betere stelling had, in een moment van schaakblindheid een zet speelde die in één klap zijn voordeel teniet deed: 57.Le7+, compleet over het oog ziend dat zwart deze loper gewoon kan slaan, en zet die elke dreiging opheft.

6 Mher.jpg

Echter, na anderhalve minuut nadenken en met nog 3 seconden op de klok, geeft Mhers tegenstander op; ook hij ziet de mogelijkheid om de loper te slaan compleet over het hoofd. Een zucht van opluchting in het Belgische team, en wellicht een slapeloze nacht voor de arme Let.

Morgen spelen de Belgen tegen Cuba, een ploeg met allemaal grootmeesters van rond de 2500 elo.

mannen ronde 6

Voor de Red Unicorns zat het minder mee vandaag. Op papier waren we wel sterker dan onze tegenstandsters, maar hun ploegopstelling, met hun sterkste speelsters op de laatste twee borden, zorgde er toch voor dat het een spannende match beloofde te worden. En zo bleek het ook.

Hanne, die zich vandaag fysiek niet in orde voelde, had na 25 zetten een vrij gesloten stelling op het bord, met een licht voordeel voor de tegenstandster, maar gezien het eloverschil had Hanne er goed oog in dat ze het eindspel wel zou kunnen winnen. De Jordaanse moet er hetzelfde over gedacht hebben, want ze besliste om het spel een verrassende wending te geven met een stukoffer. Het stukoffer was van veel mindere kwaliteit dan dat van Stefan, en vanaf dan ging het Hanne voor de wind. Ze maakte het zichzelf niet moeilijker dan nodig, wikkelde af naar een gewonnen eindspel en ging met het volle punt lopen.

6 Hanne.jpg
Het keerpunt in Hannes partij komt er wanneer wit met Pxg5 onnodig een stuk offert. De vrije f-pion die dit offer creëert is veel minder dreigend dan die van Stefan Beukema (zie boven).

Daria ging het minder voor de wind. In onderstaande stelling ruilt ze haar toren en enkele pionnen in voor twee zwarte stukken, een stelling die ze ondanks zwarts rijtje vrijpionnen correct als beter voor haar bestempelt, vanwege haar actieve stukken. Maar wel een stelling die niet gemakkelijk speelt, en waarin kleine positionele foutjes al snel afgestraft worden door het materiële onevenwicht. Dit is exact wat er gebeurde: Daria slaagt er niet in om haar stukken actief te houden, en ziet haar voordeel door haar vingers glippen. Ze speelt nog door tot ver in het eindspel, in de hoop dat haar tegenstandster onder de druk bezwijkt, maar de Jordaanse maakt geen fouten meer en wint de partij.

6 Daria
In deze stelling ruilt Daria de dames met Dc3 voor een voordeeltje in een moeilijke stelling. Na 22.Te3 Df4 23.Lxg7! had ze echter veel eenvoudiger gewonnen gestaan. Spijtig.

Ook Wiebke had het niet onder de markt. Vermoeid na een ongewild lastige rustdag, verbruikt ze meer tijd dan nodig is. Ze geraakt ook in een moeilijke, verdrongen stelling verwikkeld, en dan is die tikkende klok allesbehalve een vriend. Wit bouwt beetje bij beetje haar voordeel uit, terwijl Wiebke het door haar ruimtegebrek moeilijk heeft om goede zetten te vinden. Uiteindelijk wint de Jordaanse met een verschroeiende koningsaanval.

6 Wiebke
Wiebke zag de bui al hangen. Hier probeert ze nog een tactisch grapje uit haar mouw te schudden, dat helaas bot vangt. Zie jij hoe wit haar toren redt?

Annelies slaagde erin om een eindspel te bereiken met gelijke kansen. Ze liet zich echter verrassen door de paardensprongen van haar tegenstandster en zag haar kansen slinken toen ze een pion achter kwam. Zwart bouwde haar voordeel geduldig verder op, en liet in de volgende stelling de kans niet onbenut om efficiënt voor de snelle winst te gaan.

6 Annelies
Zwart hoeft haar paard niet te verdedigen, want na 50…f3 51.Txd4 h2 52.Lxf3 Kxf3 kan 53.Th4 geen redding meer bieden, dankzij de aftrekschaak op de eerste rij: 53…h1=D 54.Txh1 Tb1+ en wit geeft op.

Na de kleine stunt in de vorige ronde, leiden de dames nu zelf een pijnlijke nederlaag. In ronde 7 wagen ze met nieuwe moed hun kans tegen Guatemala.

vrouwen ronde 6

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: