Een succesvolle vijfde ronde en de eerste foto’s van de mannenploeg

In de vijfde ronde waren beide Belgische ploegen succesvol: de mannen wonnen met 3,5-0,5 tegen het op papier (en dus ook op het bord) zwakkere Afrikaanse land Malawi, en de vrouwen stuntten door met 2,5-1,5 te winnen van het sterkere Mexico.

FB_IMG_1538118060714
De mannenploeg in ronde 4. (c) Patrick Van Hoolandt

De vier mannen speelden allemaal een partij tot in het eindspel, maar dat betekent niet dat ze niet al eerder gewonnen stonden. François werd door zijn tegenstander om een totaal gewonnen eindspel belachelijk lang door te spelen. De tegenstander zat bovendien tijdens dat eindspel op zijn eigen tijd meer naar een bord van de buren te kijken dan naar zijn eigen bord. François strafte hem af op het bord, meer hoefde dat niet te zijn.

Sfefan Docx was net iets eerder klaar met spelen. Hij had nog een tijdje werk in een eindspel met elk nog een witveldige loper, Stefan 4 pionnen en zijn tegenstander 3. Toen Stefan erin slaagde om een tweede pion voor te komen, was de partij plots snel afgelopen.

Een beetje later ontstond er hevige commotie op het bord van Mher: zijn tegenstander had water uitgeproest over het bord. Ook al leek het niet expres (een hoestbui net toen hij een slok water in zijn mond had?), deze situatie was allesbehalve aangenaam, op een moment dat Mher volop varianten aan het uitrekenen was in een moeilijk eindspel én met nog maar 15 minuten K.O. op de klok. De klok werd wel zo snel mogelijk stilgezet, maar de concentratie (en daarmee ook de uitgerekende varianten) was natuurlijk al gaan vliegen.

Daniel stond al lange tijd beter, maar hij had moeite om een winnende voortzetting te vinden. Maar plots lichtte zijn blik op, zijn zetten werden meer zelfverzekerd uitgevoerd en een gealarmeerde blik op zijn bord leerde me dat hij nu inderdaad een duidelijke winstweg voor ogen had.

Ondertussen opnieuw commotie bij Mher. Dit keer claimde zijn tegenstander remise. De scheidsrechters hier zijn niet zo goed op de hoogte over het reilen en zeilen bij remiseclaims, want de scheidsrechter liep (met ons in zijn kielzog) van het kastje naar de muur (van het bord naar een ander bord naar de technische ruimte met computers naar het andere bord naar het bord en nog eens de hele weg opnieuw). Uiteindelijk werd de claim aanvaard en moest Mher berusten in remise.

Tijdens dit hele circus had Daniel zijn winstplan al uitgevoerd; zijn tegenstander gaf op toen hij geen verweer meer had tegen het verlies van zijn loper. Na zijn partij werd Daniel trouwens meegenomen voor een anti cheating controle. Blijkbaar was hij uitgeloot om een extra check-up te krijgen. Daniel onderging deze controle met de nodige volwassenheid, weinig onder de indruk van de bijzondere omstandigheden.

FB_IMG_1538118068415
(c) Patrick Van Hoolandt

3,5-0,5 is de eindstand, en deze ploegwinst brengt de Black Knights voor het eerst dit tornooi naar speelzaal 1, waar ze naast de grote mannen mogen spelen. In ronde 6 nemen ze het op tegen Letland.

mannen ronde 5

Bij de dames leek het op het eerste zicht moeilijker te worden om punten binnen te halen. De punten leken van de eerste twee borden te moeten komen. Hanne had zelfs meer elo dan haar tegenstandster, en het eloverschil bij Daria was minimaal. Vooral voor Annelies zou scoren een moeilijke opdracht worden, met een eloverschil van exact 200 punten.

Hannes tegenstandster gaf plots een dame weg, maar had er wel compensatie voor (een toren, een stuk en een pion). Dit bleek genoeg om stevig weerstand te bieden, maar de Mexicaanse leek zelf de moed wat verloren te hebben, en begon haar tijd niet meer efficiënt in te delen. Het duurde nog een hele tijd voor Hanne de winst binnen kon halen, maar al bij al kostte de overwinning haar niet zo veel moeite.

Ondertussen stond Annelies ook al compleet gewonnen. In het begin was haar stelling nochtans niet zo wauw, maar met enkele efficiënte zetten, slaagde ze erin om de mooi en actief opgestelde stukken van de tegenstandster één voor één naar de passiviteit te verdringen. De Mexicaanse dacht in deze fase van het spel ook enorm lang na, en de tijdnood die daardoor ontstond, speelde ook al niet in haar voordeel. Het duurde niet meer lang voor Annelies 2 pionnen voor kwam te staan, en later kwam daar met een leuke combinatie zelfs nog een derde pion bij, en een duidelijk matplan. Wit hoopte nog op counterplay bij onnauwkeurig spel van Annelies, maar Annelies gaf haar die kans niet en won netjes.

Helaas had Daria ondertussen verloren. Ze had nochtans goed gestaan, maar plots waren haar kansen gekeerd en moest ze in haar tegenstandster haar meerdere erkennen.

En dan was er nog Astrid. Zij had aan een remise genoeg voor de ploegwinst, maar dat betekent natuurlijk ook dat Mexico voor de winst moest gaan om niet te verliezen. De partij duurde dus nog even voort, maar op zet 60 legde de Mexicaanse zich toch neer bij het feit dat er uit het gesloten paardeneindspel geen winst meer te persen viel.

2,5-1,5 en de eerste ploegstunt is binnen! Volgens Hanne zijn dit de mooiste cijfers om mee te winnen, omdat dat betekent dat het een spannende match was.

vrouwen ronde 5

Volgende ronde nemen de Red Unicorns het op tegen Jordanië. Een heel gunstige paring als je naar de ons omringende ploegen kijkt.

’s Avonds trok een groepje van de delegatie naar de Bermuda Party. Daarover meer in het verslag over de rustdag, dat morgen volgt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: